MasterChef Junior: Sedmáci soutěžili v roli šéfkuchařů na ZŠ v Židlochovicích
Mgr. Martina Nordheimová - Židlochovický zpravodaj pátek 25.7.2025
Ilustrační foto Autor: Sarka Krcilkova
Jídlo, které skvěle chutná, ale také fantasticky vypadá. V časovém limitu a třeba i z předem neznámých surovin. V letošním ročníku kuchařské soutěže MasterChef Junior opět prokázali naši sedmáci, že v kuchyni jsou jako doma. Kdo by odolal jejich avokádovým toustům, okurkovým jednohubkám nebo tataráku?
Do tradiční školní kuchařské soutěže se letos přihlásilo 19 dvojic. V prvním kole měly připravit pokrm studené kuchyně. Prim samozřejmě hrály různé pomazánky. V podání sedmáků ale vznikla aranžmá, která bylo často skoro škoda jíst. Třeba takové zátiší s plachetnicemi a džunkami by se směle mohlo stát ozdobou jakékoli oslavy.
Čtyři dvojice pak postoupily do druhého kola. Před ním věděly, že jejich úkolem bude pracovat s mletým masem. Na přípravu jídla měly 2,5 hodiny.
Finále bylo pro soutěžící velkou neznámou. Z dopředu neznámých surovin měla každá ze dvou dvojic připravit kompletní tříchodové menu. Polévku, hlavní chod a k tomu buď dezert, nebo předkrm. To vše v časovém limitu tří hodin.
„Soutěž MasterChef Junior je na škole tradiční a žáci se na ni vždy moc těší. Přiznávám, že jejich práce mě vždy a znovu překvapuje. Ukazují, že se v kuchyni dokážou orientovat líp, než by to zvládli mnozí dospělí. Mám z nich radost,“ říká hlavní organizátorka akce a také hlavní porotkyně Martina Nordheimová. Jídla vedle ní letos ochutnávaly a o postupujících rozhodovaly paní učitelky Martina Hunkesová a Klára Slivečková.
Co říct závěrem? Děkujeme všem, kdo se zúčastnili, bojovali se svými nervy i surovinami a plnili zadání poroty. Všichni účastníci si odnesli diplom a malou pozornost. Čtyři semifinalisté stráví den v Hotelové škole v rakouském Retzu, se kterou naše škola spolupracuje a kde někteří naši dřívější absolventi úspěšně studují. Dvě finálové dvojice kromě oho prožijí ještě jeden den v aquasvětě Therme Laa. Sponzorem výletů jsou škola v Retzu a lázeňský areál v Laa.
Za podporu a financování surovin na vaření pak děkujeme i vedení naší školy a řediteli Vladimíru Soukopovi. Za fotky a videa ze soutěže vděčíme žákovskému duu Matyáš Mencl a David Komínek. Za další pomoc pak trojici Barbora Jechová, Amélie Eridová, Adéla Kučerová.
Na konec jména nejlepších letošních školních mladých kuchařů.
Semifinále: David Klečka, Šimon Trtílek, Dominik Heblák, Šimon Bílek, Alice Uhrová, Lea Halušková, Julie Konečná, Julie Tomková.
Do finále postoupily obě dívčí dvojice. Gratulujeme a těšíme se příště!
Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Židlochovického zpravodaje. Titulek byl upraven redakcí.
Petra MaláSlavkov u Brna nabízí volné pracovní místo formou brigády (DPP). ➤ Do našeho týmu hledáme nového parťáka na pozici Asistent/ka prodeje. Pracovní náplň. - obsluha zákazníků a zákaznický servis (aktivní nabídka…
Byl článek zajímavý?
Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.
12.10.2025 | V úterý 24. června získali členové Komise pro plánování sociálních služeb v Židlochovicích možnost nahlédnout pod pokličku sociálních služeb v Židlochovicích a okolí.
3.8.2025 | Jsou příběhy, které neztrácejí sílu ani po letech, protože byly napsány srdcem. Někdy stačí jediný nápis, jediná věta, aby v nás vzpomínka zůstala napořád. Když se v roce 2007 na pilíři mostu v Židlochovicích objevil nápis...
24.6.2025 | Tento rozhovor jsem dělala velmi ráda, neboť se s Lenkou Betášovou známe dlouhé roky díky dětem a Budulínkovi (předchůdce Mateřského centra Robátko), který zakládala. Na druhou stranu to bylo pro nás obě bilancování dlouholeté...
Od dubna se v Nemocnici Ivančice staví a opravuje. Vzniká nové oddělení následné intenzivní péče, které usnadní zotavování a návrat do běžného života například po úrazech neb vážné nemoci.
Smečka agresivních psů napadla v Pohořelicích pracovníky Státní veterinární správy při neohlášené kontrole. Jedna z inspektorek skončila s vážnými zraněními v nemocnici.